Χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να είναι η παραγωγή ελαιόλαδου και αυτό λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας κυρίως στην Κρήτη, θέτοντας επ’ αμφιβόλω τις προσδοκίες για αισθητή πτώση των τιμών του.
Αρμόδιοι παράγοντες της κρητικής αγοράς ελαιόλαδου αναφέρουν στο newsit.gr πως η έλλειψη βροχοπτώσεων στο νησί και ιδίως στα κεντρικά και ανατολικά του (δηλαδή στο Ηράκλειο και το Λασίθι), θα οδηγήσει σε χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή του, ειδικά αν δεν αντιστραφεί αυτό το κλίμα κατά τον τρέχοντα μήνα.
Καλύτερη φαίνεται πως είναι στα δυτικά του νησιού, δηλαδή στα Χανιά. Μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου στην Κρήτη θα σήμαινε μειωμένη παραγωγή σε όλη την Ελλάδα, καθώς στο νησί παράγεται το 30% – 40% της πανελλαδικής παραγωγής. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, δεν αναμένεται για αυτό το λόγο, όμως, να υπάρξουν νέες αυξητικές τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου ή έστω σοβαρές αντιστάσεις στη μείωση τους.
Και αυτό γιατί αναμένεται εξαιρετικά καλή παραγωγή στην Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα, ενώ εξίσου καλή θα είναι η παραγωγή στην Ισπανία, όπου παράγεται το περισσότερο ελαιόλαδο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.
Ακόμη και έτσι, όμως, δεν αναμένεται ιδιαίτερα αισθητή μείωση της τιμής του ελαιόλαδου φέτος, καθώς το αποθεματικό είναι μηδαμινό.
Η τελική εικόνα πάντως για τις νέες τιμές του ελαιόλαδου (καθώς ακόμη πωλείται με την περσινή τιμή του, δηλαδή 7 ευρώ/κιλό από τον παραγωγό και στα 12 -13 ευρώ από το λιανοπωλητή) αναμένεται να φανεί προς τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Πέραν, όμως, του ύψους της τιμής την οποία θα λάβει το λάδι φέτος, όσοι γεωργοί έχουν τελικά -λόγω ανομβρίας – χαμηλή παραγωγή, θα έχουν χαμηλά έσοδα, ενώ ο συνδυασμός των δύο παραγόντων αυτών θα πλήξει τον κλάδο όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου.
Την ίδια ώρα, με επιφυλακτικότητα βλέπουν οι ελαιοπαραγωγοί το ενδεχόμενο μετατροπής των χωραφιών τους σε ποτιστικά και αυτό όχι μόνο του κόστους το οποίο θα είχε μία τέτοια εγκατάστασης, αλλά και λόγω της αυξανόμενης έλλειψης νερού ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές,